Gebelik döneminde kadın vücudu değişikliklere uğrar. En belirgin farklılıklar da memelerde olur. Memeler dolgunlaşır, büyür, gerginleşir, meme ucu koyulaşır, meme başı belirginleşir. Böylece dünyaya gelecek mucize bebeğinizin beslenmesi için memeler hazırlık yapar.
Her kadının meme başı farklılık gösterir. Genellikle gebeliğin son haftasında meme başları belirginleşir. Bazı kadınlarda ise meme sorunları gözlenebilir.
İçe çökük meme: Meme başının dışarı çıkacağına içeri girerek gamze gibi görünmesidir. Çökük meme başlarıyla emzirmek mümkündür. Meme uçlarının herhangi tedaviye gerek olmaksızın düzelmesi beklenir. Düzelmediği durumlarda emzirme danışmanı tarafından silikon meme başları, göğüs ucu çıkartıcı (niplette) kullanımı öğretilerek emzirme kolay hale getirilebilinir.
Uzun veya büyük meme uçları: Bebek areolayı (koyu renkli bölge) ağzına alamaz sadece meme ucunu emebilir. Mümkün olduğunca areola ile birlikte ağzına verilerek emzirme gerçekleştirilmelidir.
Meme ucunda çatlak ya da yara olması:
Emzirme sırasında bebeğin memeye yanlış yerleştirilmesi, emzirme tekniğindeki eksiklikler, sütün sağılmasında süt pompalarının kullanımı, enfeksiyonlar nedeni ile oluşur.
Meme tıkanıklığı ve meme iltihabı: Memelerin süt, kan ve doku sıvısıyla dolması ve boşaltımın sağlanamaması sebebiyle süt akışının engellenmesi meme tıkanıklığıdır. Tıkanmış meme; acır, ödemli gibidir, süt akmaz, 24 saat ateş olabilir, meme ucu gevşek, kırmızı ve parlaktır. Süt boşaltılamadığı takdirde meme dokusunda iltihap meydana gelirse enfekte olmayan mastit, bakteri ile meydana gelirse enfekte mastit denir.
Meme absesi: Düzgün olmayan, ağrılı, sıcak, meme içerisi sıvıyla doluymuşçasına şişlik vardır. Bu durumda emzirmeye devam etmek gereklidir.
Bu sorunları yaşıyorsanız büyük ihtimalle bebeğinizi yanlış emziriyorsunuz ya da yapısal farklılıklarınız bulunmaktadır.
Şimdi yapabileceklerinize bir göz atalım:
- Bebeğinizi sık sık emzirin ve ara vermeksizin emzirmeyi sürdürün.
- Her emzirmede farklı pozisyon kullanın.
- Sütünüz fazla ise sütünüzü sağın. Memelerde durduğu zaman problem yaşatabilir.
- Sıvı alımınızı arttırın.
- Meme uçlarının bakımında alkol, sabun kullanmayın. Çünkü tahriş eder.
- Meme uçlarınız çatlamışsa/ kanıyorsa her emzirme sonrasında sütünüzü meme uçlarınıza sürerek kurumasını bekleyebilirsiniz ya da doktorunuzun önerdiği lanolin içeren pomatları kullanabilirsiniz.
Tüm yapabileceklerinize rağmen problemlerin devam etmesi durumunda danışmanlık alarak sizin ve bebeğiniz için emzirme sürecini daha konforlu olarak geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
Comments