top of page

Anne Sütünün İçeriği ve Saklanması


Anne sütünün içeriği ve saklanması
Anne sütünün içeriği ve saklanması

Anne sütünün içeriği sabit değildir. Bebeğin ayına, yaşına ve fizyolojik özelliklerine (düşük doğum ağırlığı vs), sütün verildiği döneme, gün içinde alınmış olduğu zamana göre değişiklik gösterir.

Anne sütünün içeriği, protein, yağ, karbonhidrat, su, vitaminler, kalsiyum gibi elementler, çeşitli enzimler, bebeği hastalıklardan koruyacak olan antikorları (IgA, IgG, IgM) içerir.



Anne Sütünün İçeriği

Anne sütünün içeriği
Bebeğim anne sütünden ihtiyacı olan besinleri alabiliyor mu ?

- Protein,

- Yağ,

- Karbonhidrat,

- Su,

- Vitaminler,

- Kalsiyum gibi elementler,

- Çeşitli enzimler,

- Bebeği hastalıklardan koruyacak

olan antikorlar (ıgA, ıgG, ıgM)


Sütüm bebeğim için yeterli mi ?
Bebeğim yeterli beslenebiliyor mu ?

Doğumdan sonra ilk 7 gün salgılanan süt “kolostrum”, “ağız” ve “altın suyu” denen özel yapıda süt salgılanır. Bu süt sarımsı renkte ve koyu kıvamlıdır. Yağ oranı az (%2), protein, mineral, vitamin, antikorlar açısından zengindir. Daha sonra yağ oranı süt içeriğinde artar. Beslenme sırasında da süt içeriğindeki yağ oranı miktarında değişiklik olur. Başta daha az, emzirme sonunda doğru daha daha yağlı kıvam alır. Bebek emdikçe kolostrumun miktarı artacaktır. Kolostrumun enerji içeriği 67 kcal/100 ml’dir.

Bebek emmeye başladığı zamanki aldığı ilk süt ön süttür. Ön süt miktar olarak fazladır. Emzirme ilerledikçe yağ oranı artar. Son sütte yağ miktarı daha fazla olur.

Ön sütte yağ oranı az olup protein, laktoz ve diğer besinlerin oranları fazla miktardadır. Emzirme ilerledikçe bu oranlar tam tersine döner. Bebek ön sütü tükettiği zaman gereksinimi olan tüm su ihtiyacını karşılar. Son sütte yağ oranı fazladır. enerjinin büyük bölümünü son süt karşılar. Sütteki bu değişimler bir anda büyülü bir şekilde değişiklik göstermez. Emzirme devam ettikçe kademeli olarak azalır/artar.


Anne sütünün hijyenik ve uygun koşullarda saklanması önemlidir.


Anne sütünün saklanması
Anne sütünün saklanması

Emziren anne, sütünü sağıp saklayacaksa mutlaka tarih ve saati yazarak saklama poşetlerinde hijyenik olarak depolamalıdır. Sağılan sütün saklanmasında saat ve tarih sütün içeriği yönünden önemlidir.


Saklama süreleri;


Oda sıcaklığında (19 - 26 °C) - 3 saat

Buzdolabında < 4 °C - 3 gün

Derin dondurucuda -18 °C - 3 ay


Peki saklamayı yaptık, sonrasında bebeğinize verirken nasıl ısıtacağız?


Kesinlikle sütünüzü cezveye koyup da ateşin üzerinde ısıtmamalısınız. Isıtma işlemini, sütünüzü koyduğunuz bir kabı sıcak suyun içine oturtarak burada ısınımasını sağlayarak yapabilirsiniz. Bunun önemi ise sütün etken maddelerini yok etmemek ve bakteri üremesini engellemektir.


Derin donduruca dondurduğunuz sütü nasıl çözdüreceksiniz?


Derin dondurucudan aldığınız sütü buzdolabına koyup erimesini bekleyin, daha sonrasında sütünüzü koyduğunuz bir kabı sıcak suyun içine oturtarak ısıtabilirsiniz.

Comments


bottom of page